Kuchnia

kuchnia

kurczak pieczony z młodymi ziemniakami Jamie Oliver

800 g młodych ziemniaków, oskrobanych
600 g pomidorków koktajlowych, najlepiej różnych kolorów
sól
pieprz
oliwa
1 pęczka oregano (dodaliśmy też trochę szałwii)
4 łyżki oliwy
1 łyżka czerwonego octu winnego
pieprz
10 minut

Ugotujcie w osolonej wodzie ziemniaki, do miękkości. Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Udka kurczaka pokrójcie na 3 kawałki i wrzućcie do miski. Natrzyjcie je oliwą, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię, ułóżcie kawałki kurczaka skórką do dołu, smażcie ok. 10 minut, obracając kurczaka, aż mięso będzie prawie miękkie. Wyjmijcie je łyżką cedzakową i odłóżcie do naczynia żaroodpornego. Pomidorki ponacinajcie na krzyż ostrym nożem, zalejcie wrzątkiem i zostawcie na 1 minutę. Zdejmijcie skórkę. Ziemniaki odcedźcie, rozgniećcie je lekko kciukiem, lepiej wchłoną wszystkie soki. W moździerzu rozetrzyjcie większość listków oregano z oliwą, octem i pieprzem. Dodajcie powstały sos do ziemniaków, kurczaka i pomidorów w naczyniu żaroodpornym, delikatnie wymieszajcie, posypcie wszystko resztkami listków oregano. Wstawcie do piekarnika na 40 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation