Kuchnia

kuchnia

Chłopski garnek | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
2 - 3 PORCJE
300 g kiełbasy
200 g wędzonego boczku
2 łyżki oliwy lub oleju
1 cebula
2 nieduże marchewki
1 czerwona papryka
500 ml bulionu
1 puszka białej fasolki
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
natka pietruszki
przyprawy: po 1 łyżce majeranku i suszonego oregano, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE
Kiełbasę obrać jeśli jest taka konieczność, następnie pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę.
Do szerokiego garnka, najlepiej z grubym dnem, wlać 1 łyżkę oliwy lub oleju. Włożyć boczek i co chwilę mieszając podsmażać na małym ogniu przez ok. 7 minut, aż się wytopi.
Dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć razem przez ok. 5 minut, aż składniki zaczną się rumienić. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut.
Dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć przez ok. 3 minuty. Pod koniec dodać przyprawy.
Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez 5 minut, następnie dodać zawartość puszki z fasolką (fasola z zalewą) i gotować przez kolejne 5 minut.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki (jeśli są w całości należy je zmiksować razem z zalewą) i gotować przez ok. 5 - 10 minut.
Sprawdzić doprawienie solą, podawać z natką pietruszki i pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation