Kuchnia

obiady

Pęczotto z czerwonką,zółtą i zieloną papryką.

Pęczotto z czerwonką,zółtą i zieloną papryką.

Składniki na 4 porcje:

250g pęczak
1 litr bulionu
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Sól,pieprz

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo z nasionami i kroimy w malà kostkę.
Na dużej i wysokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebule z czosnkiem, po chwili wsypać pęczak, podsmażyć 1 minutę i wlać 250ml bulionu i gotować na dużym ogniu, aż bulion wyparuje i tak powtórzyć jeszcze 3 razy.
Gdy wlejemy ostatnią porcje bulionu i wyparuje połowa, dodać pokrojoną paprykę i gotować do momentu, aż wyparuje cały bulion. Od czasy do czasy mieszać w trakcie gotowania.
W miedzy czasie przyprawić.
Ugotowane Pęczotto odstawić z ognia,dodać masło,dokładnie wymieszać i podawać.

Podawać solo lub z dodatkiem mięsa lub ryby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation