Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

składniki:Sledzie w oleju z cebula i zurawina

6 filetów śledziowych z zalewy octowej
1 duża cebula cukrowa
ok. 100 g żurawiny suszonej
pieprz czarny albo kolorowy, świeżo mielony
olej słonecznikowy



sposób przygotowania: filety śledziowe lekko osuszyłam i obdarłam ze skórki. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Żurawinę zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 5 min. a następnie osączyłam dokładnie.

W słoju układałam kawałki śledzia przesypując je cebulą, żurawiną i sporą ilością pieprzu. Zalałam olejem słonecznikowym tak żeby wszystkie składniki były przykryte. Odstawiłam do lodówki na min. 2 - 3 dni. Żurawina nadała lekkiej słodyczy i całość wyszła pysznie.

Mnie najbardziej smakują z grzankami ciemnego chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation