Kuchnia

Chleb

CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)CHLEB Z GARNKA (BEZ WYRABIANIA)

SKŁADNIKI NA CHLEB:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży suchych
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, oliwę oraz suche drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto powinno być klejące i wilgotne. Gotowe zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 8-12 godz. w lodówce lub w (dosyć ciepłym pomieszczeniu na około 4 godz).
Ciasto wyciągamy z miski i formujemy w okrągłą kulę (dobrze jest oprószać przy tym mąką). Przekładamy do lekko naoliwionego garnka z pokrywką (żeliwnego) lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Zamiast oliwy można użyć papieru do pieczenia. Zostawiamy na około 30-40 min. do wyrośnięcia owinięte folią. Pieczemy przez około 45 min w temp. 230 C pod przykryciem i następne 12-15 min. już bez do zarumienienia skórki. Gotowy chlebek studzimy i dopiero wtedy kroimy.

* użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy około 22 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation