Kuchnia

Chleb

Chleb z cudownie chrupiąca skórka, chleb który wyjdzie każdemu


Składniki:
400 g mąki pszennej tortowej lub chlebowej można też mieszać w proporcjach 1/3 mąkę żytnią do 2/3 pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody
otręby lub mąka do obsypania chleba
garnek żeliwny lub inne naczynie żaroodporne z pokrywką



Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier dodatki np. ziarno słonecznika, pestki dyni, siekane suszone pomidory czy oliwki. Wodę mieszamy z drożdżami i wlewamy do miski z mąką, mieszamy łyżką przez około 30 sekund i nie dłużej bo jak pisałam wyżej wyjdzie nam zakalcowaty gniot a nie chleb z pięknymi oczkami. Tak przygotowane ciasto będzie lepkie musimy szczelnie owinąć je folią i odstawiamy na minimum 14 godzin w temperaturze pokojowej żeby popracowało.

Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto z miski najlepiej jak nasze dłonie tez będą obsypane mąką to nam ułatwi krótką pracę z tym ciastem. Ciasto składamy na kształt koperty czyli bierzemy rogi i łączymy je na środku. Tak przygotowane kładziemy na czystą ściereczkę kuchenną obsypana mąką łączeniem do dołu. Przykrywamy i odstawimy na 1-2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Na pół godziny przed końcem wyrastania piekarnik nagrzewamy do 240 – 250 stopni C. Do piekarnika wkładamy garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne kratka powinna być niżej niż połowa piekarnika.

Po pół godzinę ostrożne wyjmujemy rozgrzany garnek z piekarnika zdejmujemy pokrywę i umieszczamy nasze wyrośnięte ciasto łączeniem do góry. GARNEK jest bardzo gorący, więc musimy być ostrożni przykrywamy pokrywką. Pieczemy tak do godziny, po trzydziestu minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb jeszcze 20-30 minut aż będzie pięknie zrumieniony (jeżeli za mocno się zrumieni przykrywamy folią aluminiową). Wyjmujemy garnek z piekarnika i po 10 minutach wyjmujemy z niego chleb odkładając go na kratkę do ostygnięcia, czyli mniej więcej na godzinę jak wytrzymacie oczywiście, bo zapach w domu jest przepiękny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation