Kuchnia

Wędliny

Schab gotowany (domowa wędlina) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

1 kg schabu,
2 litry wody,
3-4 łyżki soli, (można zmniejszyć jeśli uważamy że to za dużo)
6 ziaren jałowca,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
4 ząbki czosnku,
1,5 łyżki majonezu,
1,5 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majeranku,
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego.

Mieszamy wodę ze wszystkim składnikami. Wkładamy do zimnego płynu schab, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, wyłączamy, studzimy w wywarze, ja zostawiłam na noc schab w wywarze. Na drugi dzień znów go zagotowujemy, gotujemy ponownie 5 minut, studzimy zostawiając w wywarze przynajmniej 6 godzin i mamy domowy, pyszny, soczysty schab:)

Wyprzedzając pytanie po co majonez? Dodatek majonezu powoduje, że wędlina nie jest sucha, tylko soczysta. Podobne właściwości ma musztarda, więc majonez można nim zastąpić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation