Kuchnia

Desery

JELLO SHOT –

DRINK W GALARETCE. SZAMPAN Z GRUSZKĄ I WANILIĄ

Składniki na ok. 28 pojedynczych lub 14 podwójnych jello shot

Poncz gruszkowy:
2 gruszki,
skórka i sok z połowy cytryny,
pół laski wanilii,
łyżka cukru
oraz 400 ml szampana lub prosecco (300 + 100 ml),
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
30 g żelatyny,
20 g cukru lub więcej do smaku.

Poncz gruszkowy można zastąpić kompotem lub sokiem gruszkowym, proponujemy wtedy podwoić jego ilość (do ok. 1/2 szklanki) i odpowiednio zmniejszyć ilość szampana by smak gruszki był bardziej wyczuwalny.
Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w niewielkim garnuszku. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, łyżkę cukru i przekrojoną laskę wanilii. Zalewamy niewielką ilością wody (ok. szklanka) tak by gruszki były prawie całkiem pokryte i podgrzewamy. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 30 minut by odparować większość płynu, powinno zostać ok. 1/3 – 1/4 szklanki. Poncz gruszkowy odcedzamy i odkładamy.

Przygotowujemy niewielką foremkę lub pojemnik (10 x 15 cm), lekko natłuszczamy.
Można go wyłożyć folią spożywczą by ułatwić wyjęcie galaretki.

Do drugiego garnuszka wlewamy 300 ml szampana i posypujemy go żelatyną, i odstawiamy na chwilę by żelatyna napęczniała. Dodajemy 20 cukru i podgrzewamy szampana na niewielkim ogniu, aż żelatyna i cukier całkiem się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do wrzenia!
Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki, dolewamy pozostałego szampana, poncz gruszkowy i ekstrakt waniliowy i mieszamy. Płyn wylewamy do przygotowanej foremki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż galaretka stężeje.

Jello shot kroimy ostrym nożem na kwadraty lub foremkami wycinamy kształty. Podajemy mocno schłodzone.
Tu położyliśmy na sobie dwie porcje jello shot, wbiliśmy w nie cake topper i oprószyliśmy ozdobną posypką – robią wrażenie!

Smacznego!!!

http://candycompany.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation