Kuchnia

Sernik i ciasta kruche

Składniki
Masa serowa:

- 1 kg zmielonego twarogu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 jajek
- 150 ml śmietany 30%
- 25 g cukru wanilinowego
- 1 szklanka drobnych wiórek kokosu
Wierzch sernika:

- 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 150 g ananasowego curdu z tego przepisu
Przepis

Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlać śmietankę, całość zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 20 cm x 35 cm, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy). Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Do rękawa cukierniczego nałożyć ananasowy curd. Wycisnąć na powierzchni sernika poziome paski curdu w równych odstępach. Następnie wykałaczką przeciąć pasy sernika, aby powstał wzorek. Sernik wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika o ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation