Kuchnia

słodkości

Miekkie ciasto czekoladowe bez jajek

Potrzebne składniki:

zsiadłe mleko (2 szklanki)
mąka pszenna (3 szklanki)
cukier (1 szklanka)
kakao (3 łyżki)
dżem (2 łyżki)
przyprawa do piernika (2 łyżeczki)
cynamon (1 łyżeczka)
soda oczyszczona (1 łyżeczka)
margaryna (12 dag)
rodzynki (1 garść)
rum (5 łyżek)
Cukier wanilinowy (1 opakowanie)


Sposób przygotowania

Rodzynki (lub inne bakalie) zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Zalewamy rumem, tak aby je zakryć i aby zdążyły się ''napić''.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy zsiadłe mleko i sypkie składniki. Wszystko można wymieszać łyżką, albo zmiksować. Na końcu wlewamy rodzynki razem z rumem i dodajemy przyprawy.
Blaszkę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy na to nasze ciasto. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


https://www.winiary.pl/przepis.aspx/89725/miekkie-ciasto-czekoladowe-bez-jajek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation