Kuchnia

Kulinaria

Jabłka zapiekane pod ciastem francuskim

Składniki:
2 jabłka
50 g suszonych żurawin
90 g konfitury morelowej
35 g Calvadosu lub cydru albo słodkiego wina
50 g płatków migdałowych
30 g miodu
20 g masła
kawałek ciasta francuskiego

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
2. Jabłka myjemy, osuszamy. Przekrajamy na połówki. Wydrążamy gniazda nasienne.
3. Żurawiny przelewamy na sitku wrzątkiem. Zalewamy wybranym alkoholem. Odstawiamy na 10 minut.
4. Płatki migdałów mieszamy delikatnie z masłem i miodem. Odstawiamy.
5. W garnuszku podgrzewamy konfiturę morelową. Po upływie 10 minut połowę żurawin łączymy z konfiturą. Wypełniamy ją wydrążone jabłka. Układamy je w lekko wysmarowanej masłem foremce. Posypujemy cukrem. Na dno naczynia wylewamy alkohol i resztę żurawin.
6. Z ciasta francuskiego wykrajamy kawałek o takich wymiarach, by dokładnie przykryć wierzch naczynia. Dociskamy je dokładnie do brzegów naczynia.
7. Ciasto posypujemy migdałami.
8. Pieczemy 15 minut z nawiewem i kolejne 10 minut bez. Podajemy jeszcze gorące. Najlepiej z lodami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation