Kuchnia

zupy,lecza,

Zupa porowo-ziemniaczana

Składniki:

0,7 bulionu drobiowego lub warzywnego
0,7 kg ziemniaków
2 pory
śmietanka kremówka 30% (8 łyżek, ok. 2 łyżki na porcję, może być więcej, jeśli lubimy)
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki masła
Dodatki : szczypiorek, grzanki, uprażony boczek lub migdały

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w dużym garnku z bulionem pod przykryciem.
Odkroić zieloną część pora i wyrzucić. Z białej części pora usunąć zewnętrzną warstwę i pokroić w paski. Cebulę również obrać i pokroić w paski lub kostkę. Podsmażyć na dużej patelni na średnim ogniu na 2 rozpuszczonych łyżkach masła (bez przykrycia). Smażyć do miękkości, aż pora i cebula będą szkliste (ok. 4 minuty).
Gdy ziemniaki będą miękkie (po około 15 minutach), dodać do zupy por i cebulkę, posolić i popieprzyć do smaku. Zmiksować za pomocą blendera. Podawać każdą porcję z dwoma łyżkami śmietanki, posypaną wybranym dodatkiem.
Uwaga: Zupka gęstnieje z czasem. Jeśli planujemy jej podanie na następny dzień, to prawdopodobnie będzie zbyt gęsta. Możemy wówczas dodać do niej trochę wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation