Kuchnia

Smacznie, zdrowo i kolorowo

Budyń jaglany kokosowo-bananowy | Kwestia Smaku



Składniki
2 porcje

1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego
1 banan
1 łyżka soku z cytryny

Do podania: syrop klonowy i np. miąższ z marakui lub posłodzone, rozmrożone truskawki lub maliny lub karmelizowane banany lub łyżka dżemu lub syropu malinowego
Przygotowanie

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie (kilkakrotnie, zmieniając wodę, aż do czystej wody) opłukać w bardzo ciepłej wodzie, następnie wlać 1/2 szklanki mleka kokosowego i 1/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez ok. 15 minut.
Miękką kaszę włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę mleka kokosowego (1/2 szklanki), miód lub syrop, obranego banana i sok z cytryny. Zmiksować na idealnie gładki mus (ok. 1-2 minuty miksowania). Aby uzyskać aksamitną konsystencję trzeba długo i cierpliwie miksować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation