Kuchnia

Pieczywo

SKŁADNIKI:

330 g mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

30 g świeżych drożdży

40 g masła

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesypać do miski.

Mleko przelać do garnka i podgrzać ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ).

Do osobnej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól, 1 łyżkę mąki z przesypanej uprzednio do miski i 1/4 szklanki z podgrzanego mleka.

Dokładnie wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło przełożyć do garneczka, stopić i przestudzić.

Do miski z mąką wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, dodać ciepłe mleko i przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie zagnieść ciasto.

na samym końcu dodać chłodny tłuszcz.

Dokładnie wyrobić, nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1 godziny ).

Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i z każdej uformować podłużną bułkę, a następnie bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułki ponacinać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blachę z bułkami razowymi i piec przez 20 minut na funkcji grzania góra-dół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation