Kuchnia

Przepisy

Wypisz - Wymaluj: CHLEB OWSIANY (bezglutenowy)


SKŁADNIKI:
- mąka owsiana z ziarnami (bezglutenowa) 440-450 g,
- jajka - 2 żółtka (w przypadku nietolerancji na jaja kurze - 4 żółtka przepiórcze),
- drożdże - pół kostki - 50 g,
- mleko - 200 ml,
- cukier - 2 łyżeczki,
- sól - płaska łyżeczka,
- masło - 5-6 łyżeczek,

WYKONANIE:
Rozczyn - drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy oprószamy mąką i wkładamy do przygotowanej (obsypanej mąką) foremki. Przykrywamy i dajemy mu chwilę aby jeszcze podrósł. Wstawiamy do mało nagrzanego piekarnika.

PIECZENIE:
180 stopni, góra-dół, termoobieg, około 30 minut, ale kontrolujemy jego poczynania w piekarniku. Gdy za bardzo się rumieni - zmniejszamy temperaturę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation