Kuchnia

Sushi, sajgonki itp

chińskie sajgonki - składniki:

filet z kurczaka - 100 gramów
arkusz papieru ryżowego - 10 sztuk
fix do potraw chińskich knorr - 1 opakowanie
olej - 1 łyżka
pęczek cebuli dymki - 1 sztuka
olej do głębokiego smażenia
marchewka - 1 sztuka

chińskie sajgonki - sposób przygotowania:

pokrój mięso w paski. oczyść dymki, umyj, następnie pokrój w talarki. marchew umyj, oskrob i pokrój w słupki.
rozgrzej na patelni olej i przez 20 minut podsmażaj mięso. dodaj dymkę oraz marchew i chwilę duś pod przykryciem.
dolej niepełną szklankę zimnej wody, wsyp fix do potraw chińskich knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj. gotuj przez kolejne 5 minut.
zamocz arkusze papieru ryżowego na chwilę w zimnej wodzie, aby zmiękły. następnie delikatnie osusz je na czystej serwetce.
nakładaj małe porcje farszu na papier ryżowy, krawędzie pozostawiając wolne. brzegi zwilż wodą i zawijaj sajgonki jak naleśniki, dociskając farsz. jednocześnie podwijaj boczne krawędzie tak, aby farsz został dokładnie zamknięty.
smaż sajgonki na głębokim tłuszczu do momentu, kiedy będą chrupkie (ok. 3 minuty)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation