Kuchnia

Dobra kuchnia

Łódeczki z bagietek

Na 4 porcje:

4 małe bagietki
100 g mrożonego szpinaku w liściach
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
kilka suszonych pomidorów
50 g żółtego sera (bez podpuszczki zwierzęcej)
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cebulę szklimy na oleju, dodajemy szpinak, całość dusimy dopóki szpinak się nie rozmrozi. Gdy wystygnie odciskamy z niego nadmiar płynu. Dodajemy pomidory pokrojone w dość drobną kostkę.
W każdej bagietce wycinamy nożem "łódkę" pozostawiając brzeg o grubości ok. 1 cm. Wyjmujemy miąższ do samego dna, pozostawiając nieco na ściankach.
Jajka lekko ubijamy widelcem z dodatkiem drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawiamy (jeżeli lubicie można dodać również odrobinę ostrej papryki) i mieszamy z serem startym na drobnej tarce.
Masę jajeczną dodajemy do szpinaku, całość dokładnie mieszamy.
Nadziewamy bagietki i przekładamy je na blachę. Zapiekamy ok 15-20 minut aż masa jajeczna się zetnie, a bułki zezłocą.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 5-10 minut, kroimy i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation