Kuchnia

Dobra kuchnia

Szaszłyki z indyka i sałatka z kuskusem - przepis

Szaszłyki z indyka/2 porcje

400 g piersi indyka
3 łyżki soku z wyciśniętej limonki (lub cytryny)
łyżeczka świeżo startej skórki z limonki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka słodkiego sosu chilli (u mnie taki)
łyżeczka soli
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
papryka
cebula

Oczyszczone i osuszone piersi z indyka kroimy w grubą kostkę o boku 2-3cm.
W foliowej torebce mieszamy wszystkie składniki marynaty, czyli: skórkę i sok z limonki, przyprawy, sos chilli i oliwę z oliwek. Wrzucamy do niej mięso, zamykamy (lub ściskamy) i dokładnie mieszamy, potrząsając torebką. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki i zostawiamy na minimum pół godziny.
W tym czasie w zimnej wodzie moczymy patyczki do szaszłyków. Dzięki temu nie będą się paliły podczas grillowania. Kiedy mięso się marynuje, a patyczki są namoczone, zabieramy się za sałatkę.
Paprykę kroimy w kwadraty wielkości kawałków mięsa, podobnie kroimy cebulę (czyli wzdłuż na pół, potem jeszcze raz wzdłuż na pół, a dalej na 4 części).
Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę zamarynowane mięso, paprykę i cebulę. Polewamy je odrobiną oliwy (aby uniknąć ich przyklejania się do patelni).
Na rozgrzanej patelni do grillowania kładziemy szaszłyki. Grillujemy z 4 stron, odwracając patyczki, po 2 minuty na każdą stronę. Następnie szaszłyki przekładamy na blachę lub kratkę i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 7 minut w 200 stopniach (jeśli rezygnujemy z grillowania, szaszłyki należy piec 12-15 minut, tak aby mięso nie było suche, lecz sprężyste).

Sałatka z kuskusem

100 g kaszy kuskus
pół łyżeczki kurkumy
szczypta soli
4 rzodkiewki
podłużny pomidor
papryka
marchewka
liście świeżego szpinaku
kiełki (u mnie rzodkiewki, ale może być np. lucerna)
4 łyżki ziaren słonecznika

Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i kurkumę. Składniki mieszamy i zalewamy kaszę wrzącą wodą, tak by przykryła kuskus 0,5 cm nad jej powierzchnią. Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka minut (czas wskazany w instrukcji na opakowaniu).
Gotowy kuskus mieszamy widelcem (koniecznie widelcem, by kasza się nie posklejała) i odstawiamy do ostygnięcia.
Rzodkiewki, paprykę i marchewkę kroimy w słupki, czyli julienkę (tutaj filmik, gdzie Pascal pokazuje jak to zrobić). Pomidora kroimy w ćwiartki, pozbywamy się miąższu (można odłożyć do miseczki i wykorzystać do sosu) i kroimy w paski.
Liście szpinaku opłukujemy i osuszamy. Na suchej patelni przez kilka minut prażymy ziarna słonecznika.
Małą miseczkę opłukujemy zimną wodą. Przekładamy do niej kuskus, wygładzamy wierzch i odwracamy do góry nogami na talerzu. W ten sposób utworzy nam się "kopułka". Na nią wykładamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki + kiełki rzodkiewki, posypujemy ziarnami słonecznika i polewamy dressingiem.

Dressing musztardowo-miodowy z chilli

2 łyżki soku z limonki (lub 1 łyżeczka soku z cytryny)
łyżeczka musztardy
pół łyżeczki słodkiego sosu chilli (takiego jak do marynaty)
2 łyżki ulubionego miodu
9 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego - kwestia gustu)
łyżka oleju lnianego
świeżo mielony pieprz
szczypta soli

Do słoika wlewamy sok z limonki i dodajemy szczyptę soli, mieszamy aż do rozpuszczenia soli.
Następnie dodajemy resztę składników: musztardę, sos chilli, miód, oliwę, olej lniany i pieprz. Słoik zakręcamy i wstrząsamy nim przez minutę.
Uzyskany gładki dressing próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (może brakować soli, miodu, czy np. jest zbyt intensywny w smaku, wtedy dodajemy oliwę).
Dressingiem polewamy sałatkę i szaszłyki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation