Kuchnia

Kurczak indyk i inne

KURCZAK PO INDYJSKU
(Dukan, faza II P)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka (lub udka)
- 1/2 średniej cebuli
- ząbek czosnku
- łyżeczka curry
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- kilka kropli tabasco
- 2 łyżki ketchupu light/fit
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE
Kurczaka oczyścić, ewentualnie pokroić na małe kawałki. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. Zrumienić go ze wszystkich stron na teflonie z roztartą ręcznikiem papierowym łyżeczką oleju. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku.
Wsypać curry, obie papryki i pieprz, skropić tabasco i wymieszać. Włożyć usmażonego kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać sól do smaku i ketchup. Przykryć i dusić do miękkości (u mnie ok. 35 minut, bo pokroiłam pierś na nieduże kawałki, ale większe kawałki lub udka mogą się dusić nawet do 1 godziny). W szklance/kubeczku wymieszać jogurt ze skrobią, dodać kilka łyżek sosu, dokładnie wymieszać i dopiero dolać do rondla (żeby zimny jogurt się nie zważył). Wymieszać i na chwilkę zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation