Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Łatwe ciasto jogurtowe z marchewką

2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru (ja dałam niepełną szklankę i najlepiej użyć cukru trzcinowego)
1/3 szklanki naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 średniej wielkości marchewki

1. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

3. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

4. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka.

5. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste).

6. Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać przestygnięte, pokrojone na dość grube plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation