Kuchnia

Kulinaria

Ciasto:



* 270 g mąki

* 150 g miękkiego masła

* 120 g cukru pudru

* 2 duże żółtka

* 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%

* 1 łyżka kakao



Wypełnienie:



* 400 g białego sera (najlepiej z wiaderka)

* 3 jajka

* 100 g cukru

* skórka otarta z 1 sparzonej cytryny



Dodatkowo:



* 1 duże opakowanie borówki amerykańskiej (400g)



Mąkę łączymy z cukrem i kakao i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy śmietanę oraz żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 25 cm.

Jajka miksujemy z cukrem około 5 minut, następnie dodajemy ser i skórkę i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasto a na wierzchu układamy borówki.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.

Tartę podac z bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation