Kuchnia

SMAKOŁYKI

Parzony w białym winie filet ze szczupaka z sosem tatarskim i panierowanymi brokułami - składniki:
1/2 kg filetu z szczupaka bez skóry
4 młode marchewki
1 młody seler z nacią
100 ml białego wytrawnego wina typu Chardonnay
1 średniej wielkości młody brokuł
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek bułki tartej
300 ml oleju do smażenia
sos tatarski:
4 łyżki majonezu
1 jajko na twardo
100 g korniszonów lub ogórków konserwowych
50 g szalotki
1 czubata łyżka kaparów bez zalewy
1 łyżeczka musztardy
1/4 pęczka szczypiorku
1/4 pęczka koperku
1/4 pęczka natki pieruszki
sól
świeżo mielony biały pieprz
Parzony w białym winie filet ze szczupaka z sosem tatarskim i panierowanymi brokułami - sposób przygotowania:Przygotuj rybę: młode marchewki oskrob, pozostawiając ok. 1 centymetra naci. Seler po obraniu pokrój wzdłuż na ćwiartki, pozostawiając nać. W rondelku lub na patelni ułóż warzywa, podlej je winem i delikatnie posól. Na warzywach ułóż porcje szczupaka, dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową i parz na wolnym ogniu przez 7-9 minut. Przygotuj sos tatarski: korniszony, szalotki i jajko na twardo pokrój w drobną kostkę. Kapary przelej wrzątkiem i odstaw do wystudzenia. Majonez wymieszaj z musztardą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Przygotuj brokuły: różyczki brokuł parz przez ok. 2 minuty w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Po odcedzeniu włóż do zimnej wody z kostkami lodu, odcedź i osusz na papierowym ręczniku. Brokuły oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obsyp bułką tartą. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Na płaskim talerzu ułóż centralnie warzywa z parzenia ryby, na nie porcje ryby. Z listków natki, świeżego koperku i grubo pokrojonego szczypiorku przygotuj mieszankę świeżych ziół, którymi posyp rybę. Do oddzielnego naczynia nałóż sos tatarski i postaw na talerzu obok ryby. (dla 4 osób)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation