Kuchnia

zupki!

Najlepszy chłodnik z botwinki

Ilość porcji: 7-8 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: -----------------
Czas całkowity: minimum 8 godzin

Składniki:

1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka chrzanu
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
bulion warzywny lub woda
1l kefiru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać wraz z posiekanymi drobno liśćmi botwinki do garnka.
Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą – tyle aby przykryć botwinkę. Gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
Do wystudzonej botwinki wraz z płynem dodać kefir, posiekany koperek i szczypiorek, pokrojony w cienkie plastry seler naciowy oraz starte na tarce rzodkiewki, wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę chrzanu.
Całość doprawić solą i pieprzem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Chłodnik podawać mocno schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation