Kuchnia

zupki!

Zupa krem z dyni

Składniki:

– 1 kg dyni
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula
– 2 duże ząbki czosnku
– 3 szklanki wody
– ziarna słonecznika
– pieprz i sól do smaku

food-vegetables-meal-kitchen

Sposób przygotowania:

Na początek najtrudniejsza część podczas przygotowywania zupy z dyni – należy obrać dynię ze skórki, usunąć pestki i pokroić obraną dynię na kawałki. Następnie obieramy pietruszkę i marchewkę i kroimy na drobne części. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy na pół. W dużym garnku o grubym dnie podgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek, po czym całość smażymy około 5 min. Następnie dodajemy pietruszkę i marchewki i smażymy jeszcze około 5 minut. Do garnka dodajemy dynię, zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Całość gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Ostatnim etapem jest blendowanie – za pomocą blendera ręcznego miksujemy zupę na gładki krem, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Drugim sposobem na tę zupę jest wcześniejsze upieczenie dyni. Nie trzeba wtedy jej wtedy obierać ze skórki. Umytą dynię pokroić na cztery części, usunąć pestki i piec w 180 stopniach w piekarniku. Kiedy dynia będzie miękka (po około 20 min.), wyjąć ją, przestudzić i obrać ze skórki. Jeśli pieczecie dynię, to dodajcie ją do garnka tuż przed blendowaniem.

Przed podaniem posypujemy zupę garścią ziaren słonecznika (można je wcześniej uprażyć na patelni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation