Kuchnia

Kulinaria- rybka

Kotleciki z ryby i ziemniaków - fishcake

Kotlety rybne:

• 150 g mięsa ryby oczyszczonej z ości i skóry (filetów), np. ugotowanej bądź z grilla (może być łosoś, dorsz, sola, dorada lub inna ulubiona ryba)
• 250 g obranych, ugotowanych ziemniaków, ostudzonych i startych na tarce o dużych oczkach
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta startej skórki
• 1/2 jajka
• sól i pieprz






Do obtoczenia:

• mąka i bułka tarta
• roztrzepane jajko
• olej roślinny lub oliwa z oliwek do smażenia

Sos majonezowy:

• 1/2 - 1/3 szklanki majonezu
• 2 - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
• 1/2 łyżeczki chrzanu np. wasabi
• 1 łyżeczka musztardy dijon
• 2 łyżki kaparów, odsączonych lub opłukanych z soli, posiekanych
• 2 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli
• 2 łyżki tartego sera (np. Parmezanu lub Pecorino)

• świeżo zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku

Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.


Do podania, np: sałatka z pomidorów i cebuli, sałata z winegretem, kawałki limonki lub cytryny do skropienia


Przygotowanie:

Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 1/2 jajka, oraz 2 łyżki sosu majonezowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Uformować 4 kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety i smażyć je przez około 4 - 5 minut z każdej strony, uważając, aby za szybko się nie rumieniły i nie przypaliły. Regulować wielkość płomienia (ma nie być za duży, ale tłuszcz cały czas musi skwierczeć).
Kotlety podawać gorące, z sosem majonezowym, sałatką z pomidorów i cebuli oraz kawałkami limonki bądź cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation