Kuchnia

kuchnia

Krem z cukinii z dodatkiem parmezanu, kolendry i musztardy dijon


Bardzo prosta w wykonaniu i wyrazista zupa. Musztarda i parmezan nadają jej kremowego i lekko ostrego smaku, a kolendra i cukinia wspaniałego, zielonego koloru. Krem jest idealny na przystawkę lub szybki obiad.



Przygotowanie: 10 minut.
Gotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania: około pół godziny.

Ilość porcji z przepisu: 4 duże miski.

1 łyżka oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
duża garść świeżego tymianku
700 ml rosołu z kurczaka lub z kostki rosołowej
3 duże ziemniaki
1 duża cukinia ( około 700 g)
duży pęczek świeżej kolendry
150 g startego parmezanu
1 łyżka musztardy dijon
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Cukinię razem ze skórą pokroić w kosteczkę. W dużym garnku zagotować rosół i dodać pokrojone ziemniaki i cukinię. Dosolić i dopieprzyć do smaku.

Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać do rosołu wraz z kolendrą i tymiankiem. Gotować około 10-15 minut (cukinia i ziemniaki muszą być miękkie). Następnie zmiksować na gładki krem. Dodać starty parmezan i musztardę, dokładnie zamieszać. Skosztować i ewentualnie dodać więcej soli i pieprzu. Podawać na ciepło, posypane parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation