Kuchnia

DANIA IPRZYSMAKI

Greckie placuszki z cukinii i fety

Składniki
cukinia - 2 szt, średnej wielkości
koperek - 2 łyżki, siekany
szczypior - 2 łyżki, siekany
feta - 100 g
mąka pszenna - 1/3 szklanki
jajko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sol, pieprz - do smaku (pamiętaj, że feta jest słona)
oliwa - do smażenia
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki, przypraw ok. 1/2 łyżeczki soli, pozostaw na kilka minut, by puściła soki. Po tym czasie dokładnie ją odciśnij. Odczekaj kolejnych 10 minut i odciśnij ponownie, by była jak najmniej wilgotna.
Gotową cukinię połącz z pozostałymi składnikami (fetę pokrusz), przypraw do smaku.
Na gorącą patelnię nakładaj porcje ciasta (robiłam to łyżką do lodów), smaż na złoto z obu stron, po kilka minut, na niezbyt dużym ogniu, aby placuszki się przepiekły. Podawaj z sosem tzatziki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation