Kuchnia

serniki

Pyszny sernik z kaszy jaglanej
Składniki na 10-12 porcji: 1 kg sera białego, np. półtłustego, 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 8 żółtek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego.
Kaszę jaglaną wsyp na sitko, starannie wypłucz (woda wypływająca z sitka powinna być przezroczysta) i sparz wrzątkiem. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć kaszę, zamieszaj. Garnek przykryj pokrywką, gotuj 15-18 min na bardzo małym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na ok. 5 min. Wystudź.
Do miski włóż żółtka. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj naprzemiennie po łyżce twarogu i wystudzonej kaszy jaglanej. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksuj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę serową. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.
Rada: Z kaszy jaglanej można też przygotować sernik na zimno. 6 łyżeczek żelatyny rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Ugotuj 2 szklanki kaszy jaglanej w 4 szklankach mleka. Gdy wystygnie, dodaj 800 ml jogurtu typu greckiego, 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 1/2 szklanki cukru. Rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Na wierzchu ułóż ulubione owoce i zalej je tężejącą galaretką. Włóż do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation