Kuchnia

serniki

Ptasie mleczko

Składniki :
Ciasto :
5 jaj
3/4 szkl. cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g śmietanki 30 %
600 g serka waniliowego
2 op. galaretki cytrynowej
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
1 szklanka mleka
200 g mlecznej czekolady
2 łyżeczki czubate żelatyny
Sposób przygotowania :
Ciasto :
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy.
Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao.
Tak przygotowany biszkopt wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 25 minut .
Masa serowa:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy , po czym dodajemy cukier puder i serek waniliowy.
Następnie do masy dodajemy tężejącą galaretkę i całość wymieszać.
Taka masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt.
Polewa:
Do 1 szklanki mleka wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny .
Dokładamy połamaną czekoladę .
Należy zagotować cały czas mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Na koniec rozlewamy na ciasto.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation