Kuchnia

sweeeet

Ciastka brookies - I Love Bake

ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek

115 g masła, temp. pokojowa
1 szklanka mąki tortowej + 2 łyżki
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
1 łyżka kakao, czubata
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz wanilię, miksujemy około 2 minut. Od razu do ciasta przesiewamy 1 1/2 szklanki mąki, proszek, sodę oraz dodajemy sól. Wszystko razem miksujemy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki i miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Następnie za pomocą małej łyżeczki nabieramy jasną oraz ciemną część i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy w kuleczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach od siebie. Każdą kuleczkę spłaszczamy dłonią na grubość około 0,5-1 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. studzimy na kratce przez 10 in, następnie przekładamy do szczelnej puszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation