Kuchnia

sweeeet

BEZGLUTENOWE CIASTO SKŁADNIKI:

Przepis na dużą blachę, nawet bardzo dużą :D

• 500 g mąki gryczanej (bezglutenowcy wybierają bezglutenowe)
• 500 g mąki owsianej bezglutenowej (bezglutenowcy wybierają bezglutenowe)
• 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłego (20 ml)
• 1 łyżka cynamonu
• 1 litr mleka roślinnego dowolnego (może być też zwierzęce) +/- 100 ml do konsystencji
• 125 ml oleju
• 125 ml -185 ml cukru trzcinowego (zależnie jak lubicie słodkie ciasta)
• śliwki do ułożenia albo jabłka, mogą być gruszki lub inne owoce

Posypka
• 125 ml płatków owsianych (bezglutenowcy wybierają bezglutenowe)
• 100 ml cukru trzcinowego
• 100 ml oleju

BEZGLUTENOWE CIASTO PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wysapuję mąki, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i mieszam, w moim przypadku dłonią. Dolewam mleko, olej i mieszam ponownie. Taką ma mieć konsystencję ciasto jak w tej chwili. Odstawiam na 10 minut. Zacznie gęstnieć, dlatego po 10-15 minutach dolewam wodę lub mleko, te 100 ml o których pisałam wcześniej. Jeśli potrzeba więcej to śmiało dolejcie.
2. Obieram śliwki.
3. W misce mieszam składniki na posypkę.
4. Blachę do pieczenia smaruję olejem i wysypuję dowolną mąką (tylko NIE ziemniaczaną).
5. Wylewam ciasto, delikatnie rozprowadzam. Układam śliwki skóra do dołu. Posypuję posypką.
6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 65 minut. Sprawdzam patykiem czy jest suche. Jeśli tak, wyjmuję, lekko studzę i podaję!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation