Kuchnia

mniam! fit na słodko

Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą pianką - niebo w gębie! - malutko od kuchni

Składniki:

Ciasto kruche:

150 g zamrożonego oleju kokosowego

180 g mąki ryżowej

35 g mąki ziemniaczanej

2 łyżki ksylitolu

5 żółtek

Warstwa z rabarbarem:

2 jabłka
500 g rabarbaru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
3 łyżki ksylitolu
sok z połowy cytryny
Pianka:

4 białka jaj
4 łyżki ksylitolu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Jeśli używasz Thermomix’a:

1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 8 sekund, poz. 4 – 4,5.

2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 30 sekund, poz. 5 – 5,5.

3. Nie martw się, że ciasto jest mocno sypkie.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu. Pamiętaj, żeby przed nałożeniem ciasta pokryć blachę papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszki 35 x 25 cm.

6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

7. Ciasto piecz przez 20 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.

2. Do posiekanego masła stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.

3. Nie martw się, że ciasto jest mocno sypkie.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

Pamiętaj, żeby przed nałożeniem ciasta pokryć blachę papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszkę 35 x 25 cm.

6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

7. Ciasto piecz przez 20 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Warstwa z rabarbarem:

Porządnie umyj jabłka i rabarbar.
Jabłka pokrój w kostkę, mniej więcej 1×1 cm.
Odetnij liście i końce rabarbaru.
Potnij rabarbar na kawałki, mniej więcej 1×1 cm.
Tak pocięte jabłka i rabarbar wymieszaj z ksylitolem i skrobią ziemniaczaną lub mąką z tapioki.
Gotową mieszaninę przełóż na ostudzony spód ciasta.
Pianka:

Białka ubij na sztywną pianę.
Gdy piana będzie sztywna – dodaj do niej ksylitol – wciąż ubijając.
Do gotowej piany dodaj 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i ubijaj przez około 30 sekund.
Tak przygotowaną pianką pokryj warstwę z rabarbarem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 70 stopni i piecz przez 40 minut.
Jeśli podoba Ci się ten przepis – daj znać w komentarzu!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation