Kuchnia

mniam! fit na słodko

Tłusty czwartek z daktylową oponką

Składniki:

- 90 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 80 g daktyli
- 70 g oleju rzepakowego
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- porządna szczypta gałki muszkatołowej
- ok. 30 g ksylitolu
- garść płatków migdałowych
- jedna tabliczka gorzkiej czekolady
- jedna łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy woda ostygnie, przecedź daktyle i rozgnieć za pomocą widelca na puree. Do miski wbij jajko.

Dodaj ksylitol i przyprawy. Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę.

Dodaj do jajka. Całość połącz. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

Całość połącz. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i nakładaj do specjalnej foremki na pączki.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pączki przez ok. 15 minut. W tym czasie podpraż przez 2-3 minuty płatki migdałowe na suchej patelni. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj olej kokosowy. Wystudzone oponki polewaj czekoladą i obsyp płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation