Kuchnia

Food

Składniki:

1 kg małych lub średnich ogórków (ogórki powinny być jasne, czyli nieprzenawożone i z małą ilością brodawek)
3,5 dag soli kamiennej, niejodowanej (można mniej - 1 pełną łyżkę na litr wody)
3/4 l przegotowanej, zimnej wody
do każdego słoika: kawałek obranego chrzanu, po 2-3 ząbki czosnku, liście wiśni lub czarnej porzeczki, lub winogron, dębu, baldach kopru

Wykonanie:

Ogórki umyć, osączyć, układać w przygotowanych słojach (nie nacinać ogórków). Do każdego słoika włożyć przyprawy. Zalać wodą z solą (sól dobrze wymieszać) tak, by ogórki całkowicie przykrywał roztwór. Brzegi słoików wytrzeć, przykryć gumką i pokrywką, zapiąć gumką lub w przypadku zwykłych słoików - zakręcić. Zostawić w temperaturze pokojowej na dobę, potem wynieść w chłodne (a nawet zimne) i ciemne miejsce.

Uwagi:

*liście zawierają taniny - garbniki roślinne, które hamują działanie enzymów rozkładających pektyny w ogórkach. Dzięki temu, ogórki są dłużej twarde

**czosnek i koper dają smak (czosnek działa także na mikroby)

***chrzan daje smak i twardość

****można do ogórków dodać gorczycę, która (tak jak sól) ma działanie konserwujące

Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation