Kuchnia

Food

Składniki na karkówkę w musztardowej marynacie pieczona w rękawie
2 kg karkówki
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy ostrej typu dijon
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony czarny pieprz
do podania gałązki rozmarynu i czerwony pieprz

dodatkowo:
rękaw do pieczenia
Przygotowanie dania karkówka w musztardowej marynacie pieczona w rękawie
Reklama



Karkówkę umyj i osusz.
Cebulę pokrój w kostkę.
W miseczce umieść wszystkie rodzaje musztardy, olej, cebulę oraz zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki marynaty połączą się ze sobą.
Karkówkę z każdej strony dokładnie natrzyj musztardową marynatą. Przełóż do rękawa do pieczenia. Oba końce rękawa zawiąż sznurkiem lub użyj specjalnych zaczepów.
Tak przygotowaną karkówkę wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Rękaw z karkówką przełóż do formy do zapiekania.
Wstaw do piekarnika i piecz 1 i 1/2 godziny.
Wyjmij z piekarnika. Ostrożnie rozetnij rękaw wzdłuż formy, aby wierzch karkówki nie był przykryty. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut.
Wyjmij z piekarnika i ostudź. Pokrój na plastry.
Podawaj ze świeżym rozmarynem i czerwonym pieprzem od święta i nie tylko :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation