Kuchnia

Dynia

Składniki:
250 g puree z dyni
3 ½ szklanki mąki pszennej
10 g drożdży instant
½ łyżeczki soli
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka starta z ½ pomarańczy
1 jajko w temperaturze pokojowej
¾ szklanki ciepłego mleka
50 g masła
mały słoik dżemu pomarańczowego*
Lukier:
4 łyżki soku z pomarańczy
ok. 4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, drożdżami, cukrami i skórką pomarańczową. Mleko podgrzać z masłem i ciepłe (ale nie gorące) dodać do suchych składników. Dodać puree dyniowe i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę obsypać mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. półtorej godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 16 części. Z Każdej części uformować kulkę, spłaszczyć ją, na środek włożyć trochę dżemu pomarańczowego. Starannie zlepić brzegi i delikatnie toczyć kulki (postępujemy jak przy robieniu knedli np. tak). Kulki układać w sporych odstępach, łączeniem do dołu na papierze do pieczenia. Pączki przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 20 – 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Wyrośnięte pączki piec 20 – 25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Wyjąć i ostudzić.
Cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową, dodać sok pomarańczowy i dokładnie wymieszać na lśniący lukier (jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty rozcieńczyć go sokiem). Przed podaniem pączki udekorować pomarańczowym lukrem.

*jeśli nie macie dżemu pomarańczowego lub trudno go dostać w waszej okolicy użyjcie dżemu brzoskwiniowego z dodatkiem 1 – 2 łyżeczek skórki pomarańczowej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation