Kuchnia

CHUTNEY I PRZETWORY NA ZIME

Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę – Składniki:


2 kg nieprzerośniętej cukinii, najlepiej o miękkiej skórce
2 duże cebule
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżeczki gorczycy w ziarnach (po łyżeczce do każdego słoika)
3 liście laurowe (po 1 liściu do każdego słoika)
3 ziarna ziela angielskiego (po 1 ziarenku do każdego słoika)
6 ziaren pieprzu (po 2 ziarenka do każdego słoika)

*szklanka o pojemności 250ml


Cukinię wybrać najlepiej młodą, nieprzerośnięta o delikatnej skórce. Odciąć końcówki i wyrzucić. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki.
Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych.
Czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
Wszystkie pozostałe warzywa pokroić w plasterki (cukinia będzie pokrojona w półplasterki, a czosnek w kosteczkę) – najlepiej za pomocą szatkownicy.
Warzywa wymieszać, dodać sól i zostawić na ok. 3 godziny. Następnie odcedzić je na durszlaku.
Olej, ocet, wodę i cukier zagotować, dodać powstałą zalewę do warzyw i wymieszać.
Przygotować słoiki. Do każdego słoika wsypać po 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela angielskiego, 1 łyżeczkę gorczycy i 1 liść laurowy.
Sałatkę przełożyć do słoików (u mnie 3 słoiki po 1000ml każdy), przelać zalewę, które pozostała w misce po sałatce. Zakręcić szczelnie słoiki i zapasteryzować (gotować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut). Następnie wyciągnąć słoiki z garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!


http://stylowi.pl/40950290
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation