Kuchnia

CHUTNEY I PRZETWORY NA ZIME

Pikle z curry – ogórki kanapkowe Sprawdzony przepis ..

3 kg ogórków jednakowej długości
1 szklanka octu
5 szklanek wody
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru

Wszystkie składniki oprócz gorczycy, pieprzu i ziela mieszamy w garnku i gotujemy. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 2 mm plasterki. Słoiki myjemy, dokładnie wyparzamy, wycieramy do suchości. Do słoików wrzucamy po łyżeczce gorczycy, parę ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela, następnie ciasno upychamy pokrojone w plastry ogórki, najlepiej wkładając wszystkie plasterki jednego ogórka razem. Zalewamy gorącą zalewą. Słoiki mocno zakręcamy, przekręcamy do góry nogami.

Jeśli macie ochotę zapasteryzować ogórki robimy to przez 7 minut. Jeśli nie odwrócone ogórki chowamy w jakieś ciepłe miejsce bo powoli stygły, na przykład koc. Tam trzymamy je do całkowitego schłodzenia słoików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation