Kuchnia

Bez glutenu

Ciasto marchewkowe bez cukru




SKŁADNIKI:
(na formę 23cmx23c
5 jajek M
2,5 szklanki mąki razowej typ 2000
szklanka oleju kokosowego
pół szklanki mleka
260g marchewki
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 łyżki miodu

100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
100ml śmietanki 30 %


WYKONANIE:

Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Studzimy. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka jajek, a następnie mąkę, olej, mleko, starta marchew, wiórki kokosowe a na końcu sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.

W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation