Kuchnia

Bez glutenu

Przepis: Przepis na ciasto marchewkowe z dynią – bezglutenowe -

Ciasto
200 g drobno startej marchewki
200 g cukru
150 ml oleju roślinnego
2 jaja
100 g mąki ryżowej*
50 g mąki ziemniaczanej*
50 g mielonych migdałów albo mąki migdałowej*
50 g wiórków kokosowych
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 g drobno startej dyni
1łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Krem
250 g sera kubełka na sernik
100-150 g cukru pudru (zależnie od upodobania)
Jajka i cukier ucieramy na gładką masę. Cały czas ucierając dodajemy olej. Dodajemy marchewkę, dynię, wiórki kokosowe i orzechy. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem cynamonu, proszku do pieczenia, sody i szczyptę soli. Ciasto przekładamy do formy o nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem, o wymiarach 21×21 albo do tortownicy. Piekarnik ustawiamy na 160 stopni i pieczemy przez około godzinę. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół i przekładamy masą oraz smarujemy górę. Posypujemy orzechami, migdałami, co nam najbardziej pasuje. Przechowujemy w lodówce, jeśli w ogóle będzie taka szansa, zanim domownicy go nie pożrą :-)
Masa: wymieszać ser z cukrem pudrem :-)
*Jeśli nie musicie odżywiać się bezglutenowo zastępujecie mąkę ryżową, ziemniaczaną i migdałową 200g mąki pszennej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation