Kuchnia

wypieki

Sernik Zebra - Kuchnia - Kobieta w INTERIA.PL
250 g mąki
250 g cukru
Sól
150 g masła
4 jajka
100 g czekolady
250 g twarogu
300 g śmietany
5 łyżek mleka
Sok z połowy cytryny
1,5 Opakowania budyniu waniliowego do gotowania

Przygotowanie:

Mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i masło w kawałkach oraz jedno jajko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na krążek (ok. 32. Cm) i wyłożyć nim okrągłą formę do pieczenia. Ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę pokroić i roztopić w gorącej kąpieli.

3 jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twarożek i śmietanę umieścić w misce, wymieszać. Kolejno dodawać: żółtka, mleko, sok z cytryny, 150 g cukru i budyń, wmieszać pianę z białek. Masę rozdzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z płynną czekoladą. Na środek formy nałożyć łyżkę ciemnej masy, następnie łyżkę jasnej - również na środek tortownicy. W ten sposób - na przemian - nakładać obie masy (cały czas w to samo miejsce). Piec w 175 st. C 40-50 minut. Po 35 minutach przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto ostudzić przy uchylonym piekarniku. Uwolnić z formy.


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-sernik-zebra,nId,935198
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation