Design

Design

Ciasto Snickers

Snickers

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jajka
100 g masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru

Warstwa orzechowa:
100 g masła
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
300 g posiekanych orzechów włoskich

Krem:
1,2 l mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
¾ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła

Polewa:
200 g czekolady mlecznej
100 g margaryny Kasia
lub gotowa polewa ;)

Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść, proces nieco pracochłonny ale cierpliwości. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15-18 minut w 180oC.

Warstwa orzechowa:
Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać.
Resztą ciasta wylepić wylepić drugą formę. Rozsmarować na surowym jeszcze cieście warstwę orzechową. Piec razem około 15-18 minut w 200oC. Wystudzić.

Krem:
Połowę mleka tj jakieś 600ml na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać budynie waniliowe, cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę budyniową.
Krem nałożyć na to ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu).

Polewa:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Polać ciasto.

Wstawić do lodówki na całą noc, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation