Design

Design

Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach

Składniki:
2 paczki (500 g) maślanych herbatników
1 puszka (400g) masy krówkowej (kajmak)
Masa 1:
2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy 40 g)
1/2 litra mleka
1 łyżka cukru
250 g masła (82% tłuszczu)
Masa 2:
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 śnieżki (60 g każda)
1 łyżka żelatyny lub 1 śmietan fix

1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
aszkę o wymiarach ok. 26x36 cm wykładamy warstwą herbatników. Masę krówkową rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru. Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę smarujemy na herbatnikach i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy śnieżki cały czas ubijając. Do ubitej śmietany dolewamy powoli rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody i przestudzoną żelatynę. Można zrezygnować z żelatyny i zastąpić ją 1 opakowaniem śmietan fixu. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch. Posypujemy wiórkami startej czekolady. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation