Kuchnia

desery

Tarta z białą czekoladą, advocaatem i migdałami

Składniki na kruche ciasto:

130 g masła, zimnego
szczypta soli
35 ml mleka, zimnego
175 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, mleko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 12 minut, do zrumienienia spodu.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę.

Krem advocaatowy:

250 g serka mascarpone, schłodzonego
100 ml advocaatu
150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej, przestudzonej - ale wciąż płynnej
Serek mascarpone umieścić w naczyniu lub misie miksera. Dodać advocaat i zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać białą czekoladę i zmiksować do połączenia.

Ponadto:

4 - 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
garstka podprażonych płatków migdałowych
Na wystudzony kruchy spód wyłożyć konfiturę, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzch wylać krem z advocaatem. Włożyć do lodówki na 12 godzin lub na całą noc.

Przed samym podaniem śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć na tartę, formując obłoczki. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation