Kuchnia

ciasta

Tradycyjne brownie

-Tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
-Dwie łyżki stołowe rumu lub w wersji dla bez alkoholowej dwie łyżki kawy
-8 łyżek masła
-2/3 szklanki cukru
-Trzy jajka
-100 g mąki
-1/3 szklanki zmielonych migdałów (lub lekko zgniecionych w dłoniach płatków migdałowych)
-Szczypta soli

Rozpuść czekoladę dodając rum (lub kawę), następnie ją wystudź mieszając od czasu do czasu, tak by nie stężała. Zmiksuj masło i pół szklanki cukru, dodaj żółtka i miksuj dalej. W oddzielnym naczyniu ubij białka, dodając pod koniec resztę cukru. Do żółtek i masła dodaj rozpuszczoną czekoladę i migdały, potem stopniowo dodawaj przesianą mąkę i pianę z białek – na przemiennie. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Ciasto po włożeniu patyczka powinno jeszcze być lekko wilgotne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation