Kuchnia

ciasta

Ciasto orzechowe po staropolsku

Składniki
20 dkg margaryny
2 żółtka
20 dkg mąki
2 łyżki wody zimnej

Masa:
30 dkg mielonych orzechów włoskich
20 dkg cukru pudru
6 jaj
2 białka
1 łyżka tartej bułki
1 szklanka rodzynek.

Sposób przygotowania przepisu:
1. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, wodę. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć na blachę 20x32 cm wyłożoną papierem pergaminowym.
2. Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mielone orzechy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy, wsypać bułkę tartą, rodzynki, wymieszać.
3. Masę wyłożyć na placek a pozostałą część ciasta , rozwałkować i położyć na wierzch. Ciasto orzechowe piec w piekarniku 35 min w tem. 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation