Kuchnia

Kuchnia

Ciasto Piegusek z bitą śmietaną
Składniki:

1 szklanka suchego maku
1 szklanka mąki (tortowej)
3/4 szklanki cukru
7 białek
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
400 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, olej oraz mąkę, mak, proszek do pieczenia i aromat migdałowy - ilość według uznania, ale lepiej dać mniej niż za dużo :) (mieszać krótko żeby masa pozostała puszysta). Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest suche).
Żelatynę rozpuścić w ok 1/5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i pod koniec ubijania dodać żelatynę.
Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą śmietanową. Dodatkowo można ciasto nasączyć np. wodą z dodatkiem cytryny, ale ja mojego nie nasączałam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation