Kuchnia

Pyszności

Wegańskie drożdżówki z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
• 350 g batatów (u mnie był to jeden duży ziemniak :)
• 3 szklanki mąki orkiszowej
• 3 łyżki syropu z agawy
• 40 g drożdży
• 4 łyżki oleju
• szklanka wody
Nadzienie:
• 4-5 jabłęk
• łyżeczka cynamonu
• ew. 2 łyżki ksylitolu lub innego słoddzidła
Lukier:
• 8 łyżek ksylitolu
• pół łyżeczki cynamonu
• niewielka ilość wrzątku

Ziemniaka/i obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Drożdże kruszymy, zalewamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy dwie łyżki mąki i syrop z agawy. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Ugotowanego batata blendujemy na gładkie puree. Kiedy rozczyn ruszy (zacznie się pienić i "napuszać"), dodajemy do niego resztę ciepłej wody, mąkę, sól, ziemniaczane puree i olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę).
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, a następnie dusimy z dodatkiem cynamonu. W razie potrzeby dosładzamy np. ksylitolem lub syropem z agawy.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy po kawałku (możemy podsypywać niewielką ilością mąki), wałkujemy, nadziewamy miękkimi jabłkami i zlepiamy, formując bułeczkę. Uformowane drożdżówki odstawiamy na 10-15 minut do napuszenia. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.
Ksylitol mielimy na puder, mieszamy z cynamonem i niewielką ilością wrzątku (najlepiej jest zacząć od dwóch łyżek wody, a w razie potrzeby zwiększyć jej ilość). Lukrem polewamy ostudzone bułeczki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation