Kuchnia

pierniki

Pierniczki bezglutenowe przepis | Sprawdzona Kuchnia
SKŁADNIKI
250 g mąki gryczanej + do podsypania przy wałkowaniu
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
13 g przyprawy do pierników najlepiej domowej produkcji
1 łyżeczka cynamonu
16 g cukru waniliowego
70 g masła
50 g cukru trzcinowego
90 g cukru białego
2 duże jajka
80 g miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
INSTRUKCJE
W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia
Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C
Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pierniczki pieczemy około 8 minut
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce
Smacznego!
NOTATKI
Z podanej ilości ciasta wyszło mi około 100 pierniczków - różnych kształtów ( średniej i małej wielkości )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation