Kuchnia

Przystawki / Zakąski

Szaszłyki w winnej marynacie przepis -

Te szaszłyki z kurczaka przygotowuję, gdy robimy rodzinnego grilla - wszyscy zawsze się o nie kłócą!

trudność: średne
czas: powyżej 60 min

Szaszłyki w winnej marynacie - SKŁADNIKI:
1 kg filetu z kurczaka,
2 cebule,
200ml czerwonego wytrawnego wina,
łyżeczka suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki rozmarynu,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki oregano,
ząbek czosnku,
3 suszone papryczki chilli,
2 łyżki oleju rzepakowgo,
3 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka octu balsamicznego,
sól i pieprz świeżo mielony.
Szaszłyki w winnej marynacie - PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę: Wino połączyć z olejem, sosem sojowym oraz octem balsamicznym, wymieszać. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku oraz posiekane papryczki chilli. Wsypać zmieszane zioła, doprawić solą i pieprzem.



Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć (najlepiej w próżniowym pojemniku) i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Cebule oczyścić, pokroić w plastry. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i cebulę. Opiekać na grillu około 20minut, często obracając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation